Select Menu

Θα σκίσουν τα πτυχία τους
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΣ

Ενας γιατρός, ένας μαθηματικός, ένας κοινωνικός επιστήμονας, ένας βιολόγος, ένας νομικός, ένας οικονομολόγος, ένας μηχανικός, μία μηχανολόγος και ένας νευροεπιστήμονας: αυτοί απαρτίζουν τη διεθνή ομάδα των «σοφών» που θα εισηγηθούν τις αλλαγές που απαιτούνται για την αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων.

Και επειδή, πλην του τελευταίου, όλοι οι άλλοι, παρά το διεθνές διαμέτρημά τους, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εντελώς άχρηστοι στις συνθήκες της ελληνικής ερήμου, καλό θα ήταν να τον κάνουν τον άνθρωπο πρόεδρο της επιτροπής με αποφασιστική ψήφο. Αυτός να αποφασίζει. Γιατί ας πούμε ότι μαζεύονται αύριο οι αγαπητοί μας σοφοί, συζητούν και καταλήγουν στις εξίσου σοφές λύσεις που θα αλλάξουν για πάντα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχει κανείς που είναι σε θέση να τις εφαρμόσει; Πώς να το πετύχει; Αφού για να καταφέρει κανείς να αλλάξει τα πανεπιστήμια, πρέπει, προτού φτάσει στα προγράμματα σπουδών και στις χρηματοδοτήσεις, να έχει... ανακαλύψει την πυρίτιδα: δηλαδή, να έχει λύσει θέματα που, ενώ για την Ελλάδα μοιάζουν βουνά, για τους σοφούς της επιτροπής είναι απλώς αδιανόητα. Προβλήματα που στα μάτια τους δεν είναι νοητό να υπάρχουν.

Λ.χ., όταν συναντηθούν με την υπουργό Παιδείας θα τους ενημερώσει για το... δευτερεύον γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν αστυνομεύονται και ορισμένα εξ αυτών γίνονται σταθερά κέντρα εγκληματικότητας, αν όχι και τρομοκρατίας; Και ότι η αντίληψη που επικρατεί είναι πως με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η... ακαδημαϊκή ελευθερία; Περισσότεροι από τους μισούς «σοφούς» προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπου τα πανεπιστήμια όχι απλώς αστυνομεύονται αλλά διαθέτουν πολύ συχνά τη δική τους αστυνομία!..

Επίσης θα καταφέρει η κυρία Διαμαντοπούλου να εξηγήσει τι σημαίνει το σύνθημα «όχι στην εντατικοποίηση»; Να το εξηγήσει στους «σοφούς» ως κύριο αίτημα μεγάλου μέρους των φοιτητικών παρατάξεων; Α, ναι, ξέχασα: θα πρέπει πρώτα να τους εξηγήσει τι είναι οι φοιτητικές παρατάξεις, πώς κάνουν εκλογές και πώς βγαίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών, ποιες είναι οι αρμοδιότητες εκείνων που εκλέγονται...

Θα τους πει ακόμη για τον τρόπο και τα κριτήρια εκλογής των καθηγητών; Θα τους πει τι γίνεται με πλήθος εξ αυτών όταν παίρνουν τις περίφημες εκπαιδευτικές τους άδειες, ιδίως του εξωτερικού; Τι γράφουν εκεί, τι φέρνουν πίσω, αν και ποιος τους ελέγχει ποτέ...

Τι να πρωτοπρολάβει λοιπόν να τους πει κι αυτή η Διαμαντοπούλου; Τι να τους εξηγήσει; Αυτά που έχει να τους πει είναι τόσα, κι άλλα τόσα, κι ακόμη περισσότερα... Οταν λοιπόν τα ακούσουν όλα αυτά, στο τέλος οι άνθρωποι θα φτάσουν να σκίσουν τα πτυχία τους. Στο τέλος, ο μόνος που μπορεί να αντέξει θα είναι ο νευροεπιστήμονας... Κρατάτε τον, λοιπόν, μη μας φύγει!

Εφημερίδα το Βήμα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top