Select Menu

Οι προοπτικές της Τουρκίας
ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ

Με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 10,3% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της διψήφιας αύξησης της μεταποίησης, των κατασκευών και του εμπορίου, η τουρκική οικονομία μαζί με εκείνη της Κίνας συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των οικονομιών με την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη ανάμεσα στις οικονομίες του G20.

Σύμφωνα μάλιστα με τις νέες προβλέψεις της Citigroup, η χώρα αναμένεται να επιτύχει ανάπτυξη 7,6% το 2010 και 4,5% το 2011, προβλέψεις που κινούνται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, ο οποίος προέβλεψε ρυθμό 6,5%-7,5% εφέτος και ως 5,5% τον επόμενο χρόνο.

Οπως εκτίμησε και ο ΟΟΣΑ, η επίδοση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας, ενώ η ραγδαία ανάκαμψη της οικονομίας της από την παγκόσμια κρίση δίνει στη χώρα μια «χρυσή ευκαιρία» να προχωρήσει σε αλλαγές για τη βελτίωση της διαφάνειας του προϋπολογισμού. Η καθυστέρηση της τουρκικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός δημοσιονομικού νόμου-«κλειδί», ο οποίος στοχεύει να μειώσει το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, είναι πάντως «κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία», ανέφερε από την πλευρά της η Standard and Ρoor΄s. Η διαφαινόμενη πολιτική σταθερότητα, μετά και το «Ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που είπε η πλειοψηφία των Τούρκων, έχει αναδείξει πάντως το τελευταίο διάστημα την Τουρκία ως μια από τις αγαπημένες ή, όπως λέγεται, ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές μεταξύ των διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (ΙSΕ 100) σημειώνει εξάλλου απόδοση 26% εφέτος, ενώ η ημερήσια αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 2,1 δισ. δολ.

Πολλά από τα ξένα κεφάλαια που έφυγαν εξάλλου από την Ελλάδα (εξαιτίας του «ρίσκου χώρας») το τελευταίο διάστημα, τοποθετήθηκαν κυρίως στην Τουρκία και για να επιστρέψουν θα πρέπει να μεταβληθούν ουσιαστικά οι συνθήκες στη χώρα μας. Επιπροσθέτως ίσως θα πρέπει να αλλάξουν ρότα και οι εγχώριοι αξιωματούχοι, οι οποίοι «επιβάλλεται» να ενημερώνουν τα ξένα funds για τις προοπτικές της οικονομίας μας, προσελκύοντας έτσι και τα απαραίτητα για την ανάπτυξη της χώρας διεθνή κεφάλαια.

Οπως σημείωνε, π.χ., στέλεχος μεγάλου ξένου οίκου, ενώ στην Ελλάδα βρισκόταν την τελευταία δεκαετία μέσα στις τοπ θέσεις των ξένων επενδυτών, κανένας από τους τρεις τελευταίους υπουργούς Οικονομικών δεν θέλησε να τον ενημερώσει για τις προοπτικές της χώρας, ενώ στην Τουρκία όπου βρισκόταν αντίστοιχα ακόμη και μετά την 20άδα ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών ανταποκρινόταν άμεσα σε ένα τέτοιο αίτημα...

Εφημερίδα το Βήμα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top